Mathias Larsson och Måns Broman
Mathias Larsson (t v) och Måns Broman (t h). Fotograf: Anna Lindblom

Gamla kläder 3D-printas till möbler och inredning med revolutionerande metod

Sveriges kommuner riskerar att snart tvingas hantera berg av kasserade textilier, som en följd av ny lagstiftning. Nyckeln finns – i Varberg. Med innovativ teknologi och nyskapande design får textilavfall nytt liv, gång på gång. ”Cirkulärt, snyggt och väldigt spännande – det här är framtiden”, säger Mathias Larsson, en av grundarna till Swt paper.

Möbeldesignföretaget Reform Design Lab, RDL, har blivit en del av Swt-koncernen. Drivna av samma passion för en hållbar framtid har företagen under flera år parallellt utvecklat lösningar på några av vår tids största utmaningar, men med olika ingångar.

Nu hade de sammanfört sina kompetenser och utvecklat en helt ny metod för användning av kasserade tygprodukter som råvara – något som förväntas bli högaktuellt från och med årsskiftet, då EU:s avfallsdirektiv tvingar länderna att sortera ut textilavfall för återvinning.
– Med RDL vid ritbordet kan vi revolutionera möbelindustrin. Swt har tekniken och resurserna att ta produktionen till industriell skala, men vi ska inte stressa fram och riskera investeringarna. Affärsplanen ska följas, säger Mathias Larsson, ägare och utvecklare på Swt paper.

En bråkdel av koldioxidutsläppen

Den nya tekniken innebär förenklat att fiberbaserat material, som papper eller textil, mals ned och formas till en ny produkt, till exempel i en 3D-printer. Metoden genererar en bråkdel av utsläppen som traditionell produktion ger: en skärmvägg av återvunnen textil orsakar utsläpp av sju kilo koldioxid – lika mycket som två hamburgare – medan en skärmvägg som framställs med traditionella metoder beräknas belasta miljön med mellan 50 och 100 kilo koldioxid.

Råvara av returtextil beräknas kunna återanvändas upp till 25 gånger innan den börjar tappa i kvalitet. Av den anledningen kommer Swt paper att vilja köpa tillbaka sina gamla produkter till en cirkulär produktionskedja.

Produktionen startas i år

Redan under året påbörjas tillverkning av skärmväggar och ljudabsorbenter, gjorda av 100 procent återvunnen textil. Sedan följer bland annat stapelbara sittpuffar, krukor, lampskärmar, loungestolar och soffor. Senast nästa sommar kommer även konferensbord, stolar, barstolar och förvaringsboxar med mera att ingå i utbudet.

Reform Design Lab - RDL

Företaget grundades i Varberg 2017 då designern Jurij Rahimkulov ritade den första möbeln, Reform lounge chair, gjord av biokomposit och helt cirkulär. Stolen har tilldelats flera prestigefyllda priser och utmärkelser. RDL:s vision är att sammanföra konst och teknologi till hållbar design. Tillverkningsmetoden är varken massproduktion eller hantverk, utan helt nytt sätt att skapa på – med återvunna material och stora 3D-skrivare. Produkterna kan på så vis skapas väldigt nära användaren, utan långa transporter.

Lag om separat insamling av textilavfall

Från och med nästa årsskifte blir det svensk lag att textilier ska källsorteras för återvinning, i enlighet med EU:s avfallsdirektiv. Kommunerna ska ansvara för insamlingen. Av det som i dag samlas in återvinns endast en mindre del, då främst till trasor, stoppning och isoleringsmaterial. Övrig uttjänt textil bränns eller slängs. Cirkulära metoder för återvinning är därför mycket efterfrågat.