Måns Broman

Banbrytande möbel in the making

Det pågår spännande samarbeten på utvecklingsavdelningen Swt development, där formgivaren Måns Broman nu är engagerad för att designa en ny produkt för kontorsmiljö. 

Måns Broman är Varbergsprofilen som blev branschkändis inom design. Han är formgivare av möbler och har jobbat både som anställd hos sin pappa i Rutger Design, och som egenföretagare. Som en del av ett forskningsprojekt inom RISE utvecklade Måns en unik loungestol i 3D-print. Stolen fick stor uppmärksamhet i branschen.

I höstas tog Måns kontakt med Mathias Larsson på Swt development.
– Jag visste att han höll på med roliga och spännande projekt, och vi har tidigare pratat om att göra något inom möbler. När jag insåg möjligheterna till produktion här på Swt paper fick jag idéer; materialutvecklingen och kompetensen här har en enorm potential.

Prestigelöst utvecklingsarbete

Med Swt developments snabbfotade utvecklare var det bara att sätta igång.
– Vi skapar en banbrytande möbel, berättar Måns. Inom kontorsmöbler för offentliga miljöer är behovet av cirkulära produkter gigantiskt. Det unika med vår produkt, utöver den attraktiva och funktionella designen, är att den är gjord av återvunnet papper. Det innebär att den kan återvinnas fullt ut.

Jan Börjesson, Swt paper
Jan Börjesson

Materialkunskapen på Swt development har imponerat på Måns.
– Det gäller alla material, inte bara papper. Expertisen här är så exakt att när vi väl har valt en väg, så vet vi att den fungerar. Jan Börjesson, som är senior utvecklingsingenjör, ligger hela tiden steget före – saker jag tänker ta upp med honom har han redan kollat upp, ofta i fem olika varianter.

Produktutveckling kan annars ta lång tid, och ofta är det en hel del prestige inblandad. När synpunkter kommer in sent i projektet brukar det sinka processen.
– Men här är det väldigt prestigelöst och det läggs ingen onödig tid på meningslösa detaljer och spekulationer, menar Måns.
Själv har han ett övervakande öga på att det skapas en säljbar produkt.
– Jag gör också säljmaterialet till marknadsföringen, och kan tillföra kompetens när produkten presenteras för möbelbranschen.

Sopmaterial blir till värde

Mathias Larsson, grundare av Swt development, ser ett stort värde i samarbetet med Måns och tillskottet av formgivningskompetens.
– Genom leverantörer får vi tillgång till material som inte anses vara återvinningsbara, men vi ger oss inte innan vi hittar hur det kan användas som en resurs. Våra ingenjörer kan alltså den tekniska delen av hur vi gör ”sopmaterial” användbart. Men det är först när en designer ser vilken produkt som kan skapas, som det potentiella värdet av materialet uppstår.

Mathias Larsson, Swt paper
Mathias Larsson

Men för att kunna producera storskaligt är det nödvändigt att förstå hur produkten kan tillverkas kostnadseffektivt, menar Mathias. Då behövs alla delar av kompetenserna inom Swt paper.
– Ofta ligger fokus på användaren. Men i en väl designad produkt är alla steg i processen genomtänkta, och tanken på produktion finns med redan i produktutvecklingsfasen. Det innebär hänsyn till materialval, inköp, hållbarhet, förpackning, distribution och så vidare.

Oändliga möjligheter

I och med nuvarande projekt har Måns bockat av sin yrkesmässiga bucketlist. Planerna framöver är öppna, men det diskuteras mer djupgående och långsiktiga samarbeten.
– Det är väldigt roligt att arbeta med papper – där finns oändliga möjligheter. Nu är målet volymen, att bygga det här till något mycket större. Det vore kul om sådant här bra arbete får den framgång det förtjänar!

Översta bilden: Måns Broman, i egendesignade stolen som nu finns på marknaden och säljs genom Reform Design Lab.

Om Måns Broman

Bor: Träslövsläge utanför Varberg
Ålder: 47
Yrke: Formgivare av möbler
Familj: Fru och tre barn
Fritid: Surfing, skidåkning
Vill lära mig: Thaiboxning
Mest stolt över: Mina barn
Person jag beundrar: Hans Rosling
Sommarplaner: Oklara och blygsamma