”Dry Process Paperboard är en underbar produkt”

En dynamisk utvecklingsprocess, nyfikenhet och lösningsorienterat tålamod. Det är metoden för Swt development, som ligger i framkant när det gäller utveckling av pappers- och kartongbaserade material.

Swt papers utvecklingsavdelning Swt development håller till på House of Innovation och tillhörande labb. Här finns utmärkta förutsättningar för produktdesign, processdesign, testning och prototyptillverkning. Målet är att med ny teknik ta fram produkter i papper som kan minska klimatavtryck och miljöbelastning, och bidra till hållbar konsumtion. 
– Det handlar om små steg på vägen och vi är ett av dem, säger Jan Larsson, chef på Swt development.

Jan Larsson

Kombination av unik kunskap

Jan håller ihop teamet på fem personer, som alla är handplockade. 
– Vi är en flexibel grupp där alla är unika och bidrar väldigt olika. Kombinationen av kunskap inom avdelningen är nyckeln. Mitt bidrag är att samla ihop fragmenten av kreativa processer som kan vara spretiga och otydliga, och skapa struktur.

För det är just den kreativa processen som gör Swt development unikt. Styrkan är snabbheten, responsiviteten och att verkligen lyssna på kundens behov; en förståelse för vad som efterfrågas och vilka krav och förväntningar som finns. 

Hitta det ultimata receptet

– Sen är det bara att ta fram hagelbössan och börja skjuta, säger Jan Larsson med en blinkning. Inledningsvis är det ofta Mathias (Larsson, ägare och grundare) som tar fram prover som testar gränserna. Han har ovärderliga materialkunskaper och en känsla för vad som är rimligt att testa, vilket exkluderar alternativ som vi inte ska lägga onödig tid på. När hans insatser har avgränsat arbetet tar vårt jobb över. Då handlar det om att fingaffla och testa sig fram, alltid med en stor bredd. 

I breddproverna tas flera varianter fram, med olika receptet och parametrar.  Mycket handlar om mätningar och beräkningar, att hitta egenskaper som kan användas som mätetal. 
– När vi sedan mäter produkterna och hittar någon som sticker ut på ett bra sätt, är den utgångsläge till nya prover. Vi testar teorierna med faktorer som tid, temperaturer, fukt, tillsatsmaterial, tryck, etc. Det är lite som att baka – det gäller att hitta det ultimata receptet och den perfekta metoden.

Dry Process Paperboard – ett blivande flaggskepp

Ett av de mest framgångsrika material som Swt development tagit fram är Dry Process Paperboard (DPP). I tillverkningsprocessen är energibesparingen 80 procent, och vattenförbrukningen är 97 procent mindre jämfört med traditionell pappersframställning med returpapper.

Produktionskostnaden är minst 30 procent lägre än vid jämförbara produkter, utan att det på något sätt går ut över kvalitén.
– DPP kommer sannolikt att bli vårt flaggskepp, en helt underbar produkt, menar Jan. Materialet består av helt återvunnen returfiber och kan användas där man idag använder flera lager kartong.

Men medan DPP finner sin väg på marknaden jobbar man vidare på Swt development.
– Just nu jobbar vi med att nya typer av absorbentmaterial som har enorm potential, det ska bli spännande att se vart det leder.

Glädje och framtidstro

– Jag känner en stor glädje i att gå till jobbet, berättar Jan. Här finns framtidstro och vi jobbar verkligen med hållbarhet i praktiken! Vi gör ju material som till mångt och mycket ersätter fossila material, och det finns så många möjligheter med just papper.

 

Om Jan Larsson


Yrkesbakgrund: Kurser på Chalmers, Sjöbefälskolan, Borås och Halmstad högskola. Har jobbat i olika roller, från produktion på Hevas AB till produktutvecklingschef och laboratoriechef inom Akwel. Började på Swt development i mars 2022.

Bor: Strax norr om Varberg

Fritid: Familj, vänner, hus, teknik, musik och ljud

Bästa resmål: Lofoten, Italien, Österrike, Nya Zeeland och inte minst Sverige.

Vill lära mig: Mer om materialet papper – var finns gränserna för hur detta kan användas?