Laxbricka

Danska Scanboard – Swt papers partner i livsmedelsbranschen

Varje år levereras ett femtiotal lastbilar med guldglimmande ark från Swt paper till Scanboard i Danmark. Där skärs materialet till brickor som blir underlägg till lax. 

På Scanboard jobbar fyra personer, men vid högsäsong stärker man upp med extrapersonal – till exempel inför jul, då laxen säljs flitigt till julborden. Företaget ligger i Herning på Jylland och startades 2016 med Swt paper som delägare. Vid rodret finns Lars Larsen, VD sedan 2018.

Av allt material som Swt paper levererar till Scanboard blir omkring 98 procent laxbrickor. Materialet består av återvunnen kartong i mitten, med ytterskikt av metalliserad PET-film, vanligtvis i guld eller silver. 
– Redan tidigare producerade vi materialet foodpack, berättar Jill Andersson som arbetar med försäljning och projektledning på Swt paper. Men livsmedelsegmentet tog fart ordentligt först genom samarbetet med Scanboard.

Höga kvalitetskrav

Att nå upp till de höga kvalitetskrav som ställdes av Scanboard, var till en början en utmaning. Det kunde till exempel handla om planhet i materialet, eller formatavvikelser. Samarbetet gjorde det nödvändigt att finslipa processen på Swt paper. De höga kvalitetskraven gav också insikter i vilken typ av gråkartong som fungerar bäst; det krävs ett tillräckligt motstånd mot fukt och fett som annars kan tränga in kartongen. Material produceras nu i en mängd olika ytvikter (sammanlagd vikt) genom att gråkartongen i mittenskiktet varieras.
– Ytvikten har betydelse för vad brickan ska användas till, förklarar Jill. Några få skivor lax kan ha en tunnare bricka, men en tung laxsida kräver givetvis ett mer robust material.

Jill är den som främst har löpande kontakt med Lars Larsen om hur man strategiskt kan utveckla affärerna. 
– Tack vare ett väl fungerande samarbete med Scanboard, håller våra produkter en både hög och jämn kvalitet. Scanboard får plant material som inte skapar stopp i produktionslinjen och vi har idag få reklamationer på materialet, vilket givetvis gynnar både miljön och ekonomin.

– Nu producerar vi effektivt i långa serier, säger Jill. Vi har granskat önskemålen från kund och kommit fram till tre standardbredder, vilket gör att vi får mindre spill. En annan fördel med detta är att vi får samlade inköp och kan använda samma rullbredd till många olika artiklar.

Hundra miljoner laxbrickor om året

Efter att arken skurits till rätt format, rundar man hörnen för att de inte ska göra hål i ytteremballagets plast. Sedan paketeras brickorna och märks upp, läggs på pall och emballeras för att skickas till grossister och rökerier. Brickorna kan sedan återfinnas till exempel i Australien såväl som Skandinavien och övriga Europa. 

Merparten av materialet som lamineras hos Swt paper och förädlas hos Scanboard, blir till laxbrickor – närmare bestämt hundra miljoner om året! Men Scanboard säljer även underlägg för charkuterier, och samma material används också inom konditoribranschen för bakverk, tårtor och smörgåstårtor.

Samarbetet med Scanboard har varit gynnsamt för båda parter.
– Genom Scanboard har vi en och samma kund som både konverterar och fungerar som grossist. Scanboard har i sin tur har ett trettiotal stora kunder. Detta är självklart något som förenklar för oss i nuläget.