Emil Bergman - Swt PaperAB

Varför är du så glad, Emil?

Nya VD:n Emil Bergmann började på Swt paper som försäljningschef hösten 2020 och har gjort en snabb resa inom koncernen. Men det är människorna i hans närhet som gärna berättar om det starka ledarskapet – ödmjukhet är en dygd för Emil Bergmann, som hellre framhäver andra än sig själv.

Grattis till nya uppdraget som VD! Hur hamnade du på Swt paper från början?
– Jag planerade egentligen ett sabbatsår efter en lång period av mycket jobb och MBA-studier samtidigt. Men jag hade sneglat på Swt paper som en möjlig ny arbetsplats, just på grund av det uttalade miljötänket och att man konkret arbetar med hållbara lösningar. Så när jag fick frågan om jag ville bli försäljningschef kunde jag inte säga nej.
– När jag började här insåg jag snabbt vilket fantastiskt driv ägarna har, och det har alltid sporrat mig att jobba och umgås med folk som har ett starkt engagemang.

Ja, hur är det att jobba för bröderna Larsson?
– Superskoj! Niclas och Mathias har både hjärta och hjärna på rätt ställe, de driver inte företag enbart för att tjäna pengar utan också för att bidra till något större. De har ett gemensamt mål och är väldigt sammansvetsade, och kompletterar varandra enormt bra i sin olikhet. Just olikheterna och kompetensmixen har varit en framgångsfaktor och jag lär mig väldigt mycket av båda.

Vad ser du som Swt papers främsta styrka?
– Kombinationen av utveckling och produktion, med korta vägar emellan. Vi har hela kedjan och kan testa, validera och genomföra på väldigt kort tid. Flexibiliteten i bolaget är också en styrka – alla hjälps åt och bidrar med den kompetens som behövs. Sen har vi har ett uttalat kundfokus och lyssnar på vad kunden verkligen efterfrågar.

Vad är dina främsta ledaregenskaper?
– Jag har lätt att få många att dra åt samma håll, att hitta varje medarbetares värde och få dem att bidra med sin bästa insats. Jag är själv inte expert och har inte den bästa lösningen, men jag kan få andra att hitta den tillsammans.

Hur vill du att andra ska beskriva dig som chef och kollega när du går i pension?
– Rättvis, engagerad, motiverande och tydlig. Och glad, jag är nästan alltid på gott humör.

Varför är du så glad?
– Jag har mycket att vara tacksam för! Mitt jobb, min familj, jag är fysiskt frisk och kan träna, resa och göra det jag vill. Jag kommer från ganska enkla förhållanden, min pappa gick bort när jag var femton och jag flyttade hemifrån tidigt. Jag har lärt mig att aktivt fokusera på det positiva och slösar ingen tid på att vara sur och arg. Min fru Jenny och jag träffades redan på gymnasiet och vi är fortfarande tillsammans. Hon har alltid funnits där för mig och stöttat mig genom allt.

Som ny VD, vad vill du sätta för prägel på företaget?
– För att växa som bolag behöver vi ha en ännu tydligare struktur och kvalitet i det vi gör. Det jag också verkligen vill skapa är ett samhällsengagemang hos våra medarbetare. Jag har initierat ett vidarearbete om Agenda 2030, för att stärka kunskapen kring hållbarhetsfrågor och utbilda personalen på ett fokuserat sätt. Vi ska öka insikten om hur man kan göra skillnad som individ, och vad vi kan göra som företag för att dra vårt strå till stacken.

Drivs du bäst av medgång eller motgång?
– Det är roligare att starta i motgång och lyckas vända det, att börja som en underdog. Att lösa saker som alla säger inte går att lösa, eller att jobba med lite tidspress. Och man lär inte känna folk lika bra i medgång som i motgång.

Vad är prioriterat de närmsta åren?
– Vi vill ha fler ben att stå på och har nya affärer på ingång. Just nu ser vi stor potential med EU:s regleringar kring plast i livsmedelsförpackningar, och har ögonen på hur vi kan stärka upp området inom livsmedelsindustrin. Vi arbetar till exempel med att utveckla plastfria tråg för färdiglagade måltider.
Vi kommer också att jobba mycket med att stärka företagskulturen i det dagliga arbetet. Jag tror verkligen på att arbeta värderingsdrivet, det ger en långsiktigt positiv påverkan på verksamheten. Vi ska fortsätta styras av öppenhet och prestigelöshet, nytänkande och kundfokus.

Swt paper ligger nära hamnen där stora förändringar är planerade. Hur ser framtiden ut för er?
– Vi vet ju att kommande stadsutveckling innebär att vi måste flytta, och har flera alternativa lösningar och tidplaner under diskussion. Vi har en stark förankring i Varberg, men delar av koncernen ligger i Falkenberg vilket ger en viss flexibilitet.

Blir det någon semester i år?
– Absolut! Vi kom iväg till Rom över påsken. Men härnäst ska vi främst njuta av den svenska sommaren i år.

Fakta om Emil Bergmann

Född: 1976
Bor: Träslövsläge
Familj: Frun Jenny och två döttrar
Utbildning: Scandinavian Executive in International Management MBA 2021. Löpande vidareutbildning med kurser i bland annat projektledning, ledarskap, produktionsteknik, Lean, affärsutveckling och företagsekonomi.
Yrkesliv
: Elva år inom fordonsindustrin som produktionstekniker, projektledare, underhålls- och produktionsteknisk chef mm på Autotube. Ett år på Ringhals och fem år på Vattenfall som platschef för konsultbolag inom underhållstjänster och projekt. Därefter sex år på Akwel med globalt ansvar för kundprojekt och affärsutveckling.
Intressen: Träning i olika former, resor med familjen, umgås med vänner samt fortbildning
Läser: Hellre något jag lär mig av än skönlitteratur
Känd egenskap: Envis
Antal kaffe om dagen: Älskar kaffe, så ofta lite för många – upp mot fem st

Emil Bergmann - Swt paper
Emil Bergmann